ŠMINKA KROZ ISTORIJU

ŠMINKA KROZ ISTORIJU

Od samog svog nastanka, ljudi su na sve načine pokušavali da ulepšaju sebe, ali šminka se prvi put pojavljuje u Egiptu. Tada su šminku koristili i muškarci i žene. Koristili su pudere pravljene od gline ili belog olova kako bi izbelili kožu lica. Oči su im bile uokvirene crnim linijama i izvučene u oblik badema, a karmin i rumenilo pravili su od crvene gline. Šminka je za njih osim estetskog imala i religijozno značenje, način šminkanja ugledao im se na Horusa, boga neba, rata i zaštitnika faraona.

Za razliku od starog Egipta, u Antičkoj Grčkoj šminka se koristila u minilmalnim količinama. Preferiran je prirodan izgled, a šminka je bila rezervisana samo za vise slojeve društva. Od šminke su koristili pudere kojima su izbeljivali lice i crvene karmine pravljene od morskih algi. Koristili su crne pigmente kako bi ofarbali svoje obrve da bi postigli efekat spojenih obrva.

U srednjem veku, šminkanje nije bilo toliko zastupljeno, ali im je bilo dozvoljeno da se šminkaju kako bi prekrili znakove bolesti. Za razliku od prethodnih civilizacija, srednjevekovne žene nisu koristile senke i ajlajner, ali su čupale svoje obrve. Samo zene lakog morala su koristile crveni karmin, mazavši ga na usta i oči, kako bi istakle svoje namere.