Kako sprečiti alergijske reakcije kod nadogradnje svilenih trepavica?

Kako sprečiti alergijske reakcije kod nadogradnje svilenih trepavica?

Kao profesionalni lash tehničar, vaši klijenti će vam sigurno potražiti savet vezan za svilene trepavice. Vrlo je važno nikada ne davati klijentima bilo kakav medicinski savet, ali o ovim temama ipak treba da budete edukovani. To znači da imate odgovor kada klijent pita o alergijskoj reakciji na lepak za nadogradnju svilenih trepavica ili traži savet o mogućnostima lečenja alergijskih reakcija koje mogu biti uzrok same nadogradnje. O ovom temi pročitajte u nastavku: 

Uobičajena pitanja klijenta o iritaciji nakon nadogradnje svilenih trepavica su:

 1. Zašto me svrbi linija trepavica?
 2. Kako pomoći otečenim kapcima nakon nadogradnje trepavica?
 3. Zašto imam alergijsku reakciju na svilene trepavice?

U ovom vodiču za alergijske reakcije pozabavićemo se ovim i mnogim drugim temama. Na taj način svoje znanje možete preneti svojim klijentima, kako biste bili informisani i bezbedni.


Alergija na ekstenzije svilenih trepavica nasuprot iritaciji: u čemu je razlika?

Iako je alergijska reakcija na lepak za nadogradnju trepavica prilično retka, ipak se može javiti. Suočavanje sa klijentom koji doživi alergijsku reakciju može biti jedan od najgorih iskustva za jednog lash tehničara. Neugodno je obaveštavanje klijenta da će, za početak, morati da uklone svilene trepavice.

Međutim, važno je znati znake alergijske reakcije na svilene trepavice i biti u stanju da razlikujete alergiju od iritacije. Ovo će vam pomoći da donesete najbolju odluku – kako biste bili sigurni vi, ali i vaš klijent.

Iako će klijenti bilo kakvu reakciju često povezivati sa alergijskom, vrlo je verovatno da je to ipak iritacija. Neki od znakova upozorenja između alergije i iritacije su dosta slični i postoji nekoliko ključnih razlika.


Alergijska reakcija na simptome produženja trepavica

Reakcije na svilene trepavice su retke i mogu se pojaviti u različitim oblicima. Najčešći su:

 • otečene oči / kapci
 • crvenilo rožnjače
 • svrab ili nelagodnost oko područja oko očiju

Ovi simptomi će se verovatno pojaviti u prvih 48 sati nakon nadogradnje trepavica. Dok će se iritacija povući ranije. Reakcije će verovatno postati učestalije – što je klijent duže izložen alergenu. Ukoliko dođe do bilo kakve iritacije, one ubzo prolaze tj. čim se lepak dobro osuši. 

Iritacija može prouzrokovati:

 • crvenilo
 • svrab
 • suzne oči

Često je reakcija oka na isparenja koja se oslobađaju iz lepka dok se suši. Ove iritacije će se verovatno povući i postajati blaže kako vreme prolazi. Iritacije se mogu javiti i kada klijent ima sezonske alergije ili ako su mu oči osetljivije.


Da li možete biti alergični na lepak za svilene trepavice trepavice?

Kada klijent doživi alergijsku reakciju na lepak za svilene trepavice, to je najčešće zato što je alergičan na cijanoakrilat. To je osnovni sastojak koji se nalazi u svim lepkovima za trepavice. On stvara čvrstu vezu između prirodnih trepavica i ekstenzija. I nažalost, ne može se izostaviti iz lepka.

Ako je reakcija u stvari alergija, simptomi koji se javljaju se neće povući dok se lepak potpuno ne ukloni uz pomoć sa trepavica.


Kako postupati sa klijentom koji ima alergijsku reakciju na ekstenzije svilenih trepavica?

Kao i kod bilo koje druge hemikalije ili supstance, klijent može razviti alergijsku reakciju na lepak za svilene trepavice u bilo kom trenutku. Čak iako su bili ranije izloženi, bez prethodnih reakcija, kao i kod drugih alergija, simptomi mogu vremenom postati jači i ozbiljniji, posebno ako je pojedinac kontinuirano izložen alergenu nakon početne reakcije.

Stoga, ako se početna reakcija u potpunosti ne povuče u roku od 24-48 sati nakon primene, ukoliko se trepavice ne uklone uz pomoć remover-a, klijent će i dalje biti izložen alergenu.


Lečenje alergijskih reakcija na produžavanje trepavica?

Evo nekoliko korisnih saveta pomoću kojih možete da smanjite reakcije i iritacije tokom i posle nanošenja trepavica:

 • Radite u dobro provetrenoj sobi i pomoću ventilatora obezbedite da isparenje od lepka ide dalje od očiju.
 • Izbacite primer iz upotrebe i umesto toga prethodno očistite trepavice fiziološkim rastvorom.
 • Preskočite jastučiće i umesto toga koristite medicinsku traku koja je hipoalergenska
 • Upotrebite manje lepka (manje lepka = manje isparenja i brže vreme očvršćavanja).
 • Objasnite klijentima negu i važnost održavanja trepavica čistim uz pomoć pene za čišćenje trepavica

Međutim, bez obzira na to koliko se prilagodite situaciji da biste smanjili alergijske reakcije, postoji mogućnost da vaš klijent i dalje može imati reakciju neku vrstu reakcije. 

Važno je ostati obrazovan i upućen, znati prepoznati znakove upozorenja na alergijske reakcije koje izaziva lepak za svilene trepavice. Zauzvrat, ovo štiti vaše klijente. Međutim, veoma je važno da svojim klijentima nikada ne date nikakav medicinski savet. Ako imaju ozbiljnu reakciju ili imaju bilo kakve zdravstvene probleme zbog kojih bi mogli biti podložniji reakcijama, preporučuje se da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom.

O alergijama obavezno učimo i na našoj edukaciji za nadogradnju svilenih trepavica. Smatramo da je obavezno edukovati buduće lash tehničare na moguće probleme i situacije koje donosi rad sa lepkom za svilene trepavice.

Vaš Studio Jelena Djordjević ❤