ŠMINKA KROZ ISTORIJU

AKCIJA DO 8.MARTA – 10% popusta prilikom kupovine INGLOT šminke.
25. februara 2018.
INGLOT make up sa potpisom JLo
5. aprila 2018.

ŠMINKA KROZ ISTORIJU

Od samog svog nastanka, ljudi su na sve načine pokušavali da ulepšaju sebe, ali šminka se prvi put pojavljuje u Egiptu. Tada su šminku koristili i muškarci i žene. Koristili su pudere pravljene od gline  ili belog olova kako bi izbelili kožu lica. Oči su im bile uokvirene  crnim linijama i izvučene u oblik badema, a karmin i rumenilo pravili su od crvene gline. Šminka je za njih osim estetskog imala i religijozno značenje, način šminkanja ugledao im se na Horusa, boga neba, rata i zaštitnika faraona.

 

Za razliku od starog  Egipta, u Antičkoj Grčkoj šminka se koristila u minilmalnim količinama. Preferiran je prirodan izgled, a šminka je bila rezervisana samo za vise slojeve društva. Od šminke su koristili pudere kojima su izbeljivali lice i crvene  karmine pravljene od morskih algi. Koristili su crne pigmente  kako bi ofarbali svoje obrve da bi postigli efekat spojenih obrva.

U srednjem veku, šminkanje nije bilo toliko zastupljeno, ali im je bilo dozvoljeno da se šminkaju kako bi prekrili znakove bolesti. Za razliku od prethodnih civilizacija, srednjevekovne žene nisu koristile senke i ajlajner, ali su čupale svoje obrve. Samo zene lakog morala su koristile crveni karmin, mazavši ga na usta i oči, kako bi istakle svoje namere.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *