Nišlijka ulepšava obolele sugrađanke

Romantično veče… prsten… vaše suze i sudbonosno DA
1. decembra 2017.

Nišlijka ulepšava obolele sugrađanke

Foto: D. Alilhodžić

Jelena Đorđević bori se lepotom protiv bolesti. Besplatni tretmani za žene koje su ostale bez obrva, trepavica…

JELENA Đorđević, nesuđeni arhitekta i vlasnica kozmetičkog salona, već godinama ulepšava Nišlijke pa je rešila da pomogne i onim ženama koje su zbog bolesti izgubile ženske čari. Odlučila je da damama koje su ostale bez obrva tokom lečenja pokloni besplatno iscrtavanje obrva „japanskom tehnikom“. Tretman traje nekoliko sati i može se primeniti tek kada se prestane sa zračenjem i hemoterapijom.

Ni pet godina posle zračenja i hemoterapije Nišlijki Leli S. (54) nisu izrasle nove obrve i trepavice što joj je teško padalo jer je navikla da uvek bude doterana.

– Srećna sam što svi rezultati pokazuju da sam se izlečila i što mi je ponovo izrasla kosa. Međutim, nedostaju mi moje trepavice i obrve. Možda mnogi to neće razumeti ali ove „japanske“ obrve za mene predstavljaju novu fazu u životu – kaže Lela koja je prezadovoljna svojim „novim“ izgledom.

Jelenin salon je već dva meseca mesto za ulepšavanje ali i kutak gde žene mogu podeliti svoju „muku“. Posle šoka od saznanja da je bolesna pa mukotrpnog lečenja sledi povratak u „normalan“ život.

– Posle osam hemoterapija i 25 zračenja srećni ste što ste živi ali je u prirodi da težite da se što pre vratite u normalu. Sećam se da mi je kosa počela da opada posle druge hemoterapije. Trebalo je skupiti hrabrost i obrijati je. Prvo sam plakala a onda uzela brijač i završila s tim. Htela sam da to sama uradim, nisam mogla da odem kod frizera. Na takve stvari te niko ne pripremi – kaže A. M. (30), koja se uspešno bori sa rakom dojke. Kosa joj sporo raste tako da još nosi periku, ali će zato dobiti „nove“ obrve.

– Mnogo priča sam se naslušala i zaista su ove žene heroji. I ne samo one već i njihovi najbliži, jer bolest je iscrpljujuća za sve. Zato mi nije teško da odvojim vreme za njih i da im dam podršku da nastave da se bore – kaže Jelena kojoj nije potrebna reklama, već želi da pokaže da ove žene nisu same.

– U početku su stidljivo zvale i samo se raspitivale. Teško im je bilo da zakažu ali se „dobar glas“ pročuo i sada su hrabrije – kaže Jelena, i ističe da je tokom rada potrebno više strpljenja i pažnje jer su osetljivije na bol.

MIROSLAV Milinović, diplomirani psiholog i psihoterapeut, kaže da je svaka bolest sama po sebi veoma ozbiljan problem, a ako sa sobom još i povlači telesne promene može za posledicu da ima i ozbiljne psihičke prombleme.

– Najozbiljnija promena je narušavanje fizičkog izgleda, naročito kod žena. Gubitak atributa ženstvenosti može dovesti do dodatnog doživljaja odbačenosti i depresije. U zapadnim zemljama se o tome vodi računa pa žena uz prepisanu hemoterapiju obavezno dobija periku i tretman psihoterapeuta – kaže Milinović.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *